23 Mart 2012

MUHABBET SOFRASI VE ÇEKİLİŞLER


Geçtiğimiz günlerde çok sevdiğim arkadaşımda bir kaç kişi toplanıp bol bol muhabbet ettik . Çok iyi insanlar tanıdım. İnsan gurbette olunca daha çok ihtiyaç duyuyor dost sohbetlerine . Arkadaşım birbirinden güzel şeyler hazırlamıştı bir kaç şeyi de birlikte yaptık. Arkadaşımım eşi Ordu'lu kendi Artvinli . Farklı yörelerin tariflerini öğrenmek isterim. Turşulu pilavı duyuyordum ve çok merak ediyordum mesela. Arkadaşım yapmıştı çok beğendim.Bir bakalım masamızda neler vardı;

Peynirli muska böreği
Ispanaklı gül böreğiMor lahana salatası
Yaprak sarma
Unlu börek
Un kurabiyesi
Turşulu pilav
Ve masaya sonradan eklenen ;
Tepside kumpir
Muhallebili kadayıf

Tarfiflerini ilerleyen günlerde vereceğim inşallah.
Blog dünyasında yeni olmama rağman uzun süredir gördüğüm bütün blogları tek tek incelemişliğim var. Hayat Cafe ve Tombul Tarifler daha önceden ziyaret ettiğim bloglardan bazıları. Şimdi bu iki güzel sayfanın sahibi hanımlar çekiliş yapacaklar ve birbirinden güzel hediye verecekler.
Hayat Cafe blogunun sahibi binbir derde deva olduğu söylenilen mesir macunu hediye ediyormuş. Bu nefis lezzeti tatmak isterseniz çekilişe katılmak için ve birbirinden güzel yemek tariflerini görmek için buraya tıklayınız.
Tombul tarifler blogunun sahibi de çok şık bir nevresim takımı hediye ediyor.Onunda birbirinden güzel tarifleri olan blogunu ziyaret etmek isterseniz ve çekilişe katılmak isterseniz buraya tıklayınız.
Herkese bol şans :)


21 Mart 2012

PATATES ÇANAĞINDA KIYMA


Karnıyarığın iç harcı artınca daha önce gezindiğim bloglardan aklımda kalmış olacak bu patates çanaklarını yapmaya karar verdim.Sitesini sıkça ziyaret ettiğim Cahide ablamın buna benzer olan patates mantısını görmek isterseniz buraya tıklayın.Yapımı oldukça basit ve görüntüsü şık.Patates de seviyorsanız ne duruyorsunuz deneyin derim :)

Malzemeler;

Patates çanakları için;
  • 3-4 adet orta boy patates
  • 1/2 su bardağı süt
  • Tuz,pul biber
İç harcı için;
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 150 gr kıyma
  • Tuz,karabiber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • sıvı yağ 
Üzeri için;
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı;
  • Patatesleri yıkayıp üzerini geçecek kadar su koyup haşlıyoruz.
  • Haşlanan paptesleri soyup bir çatal yardımıyla ya da rondoda ezip püre haline getiriyoruz.
  • Patates harcımızı bir kenarda soğuması için bekletiyoruz.
    Bu sırada iç harcımızı hazırlıyoruz.Bunun için;
  • Tavaya sıvı yağı ve yemeklik doğradığımız soğanları alıp pembeleşinceye dek kavuruyoruz daha sonra kıymayı tıp kavurmaya devam ediyoruz en son salça ve sarımsağı katıp pişince ocaktan alıyoruz.
  • Soğuyan patates harcımıza yaklaşık yarım su bardağı sütü ve baharatlarını katıp yoğuruyoruz.Elimizde çanak şekli verip hazırladığımız içten koyup tepsiye düzüyoruz ve üzerlerine rendelenmiş kaşar serpiştirip 180 derecelik fırında kaşarlar eriyene dek tutup çıkarıyoruz ve tercihen sıcakken servis ediyoruz . Afiyet olsun

TUZLU ŞEKERLİ KURABİYE


Herkese Merhaba :)
Başlığa bakınca tuhaf geliyor biraz ama bu tarifi ablam küçüklüğümden beri yapar ve bizim kurabiye çeşitlerimizin vazgeçilmezlerindendir . Yiyenlerin pastane kurabiyesini andırdığını söylemeleri ve beğenmelerine güvenerek sizlerle paylaşmak istedim.
Malzemeler;
  • 2 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta (birinin sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz)
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz (silkeleme)
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • Susam,çörekotu
Yapılışı;
  • Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeleri karıştırıyoruz.
  • Un ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz .
  • Yağlanmış fırın tepsisine şekil vererek düzüyoruz.
  • Üzerine 1 yumurta sarısını sürüp arzuya göre susam ve çörek otu serpip 200 derecelik fırında pişiriyoruz.Afiyet olsun.

19 Mart 2012

PEMBELİ PASTAM

Herkese merhaba ...
İlk yayınımı bu pasta ile yapmak istedim.Kekin tarifini Cahide ablamdan aldım . Bu tarifi yumurtası az olduğu için kullandım.Üstünün süslemesini şeker pancarıyla yaptım.Gıda boyası kullanmadım.Şeker pancarının hiç kokusu gelmiyor aklınızda şüphe olmasın . Geçelim tarifine;

Malzemeler

Kek için ;
  • 2 adet yumurta,
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 3 çay bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Ara kreması ;
  • 4 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 40 gr bitter çikolata
  • Yarım su bardağı ince kırılmış ceviz
 Süslemek için ;
  • 1,5 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı şeker pancarının suyu
  • Yarım paket vanilya
 Yapılışı;
  • Öncelikle pastamızın kekini hazırlayalım.Şeker ve yumurtayı bir kapta rengi iyice beyazlayana kadar çırpalım.Daha sonra sıvı malzemeleri katıp karıştıralım.En son un,kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma katalım.Tereyağıyla yağlayıp unladığımız kalıbımıza hazırladığımız kek hamurunu döküp önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında önce altını daha sonra üstünü pişirelim.
Not;Önce altını pişirmemizin nedeni fırında üstten ısı vurunca kabarmasını engelliyor bu yüzden önce altını pişirip daha sonra fırının üstünü açıp kekimizi pişiriyoruz.
  • Pastamızın kreması için çift tabanlı bir tencereye unu , şekeri , nişastayı , kakakoyu katıp karıştırıyoruz.Daha sonra soğuk sütü yavaş yavaş ekleyerek orta ateşte krema göz göz olana kadar pişiriyoruz.Ocaktan aldıktan sonra tereyağı vanilya ,çikolata ve ceviz parçalarını katıp karıştırmaya devam ediyoruz.
  •  Pişen keki soğuduktan sonra ortasından ip ile kesip soğuyan kremayı kekin ortasına yayıyoruz.Kekin üstüne 1 su bardağı süt ile çırptığımız krem şantiyi yayıyoruz. Yarım su bardağı önceden haşlayıp soğuttuğumuz şeker pancarının suyu ile çırptığımız yarım paket krem şantiye vanilya da ekliyoruz. Pembe renkli krem şantimiz ile istediğimiz süslemeyi yapıyoruz.en az 4-5 saat dolapta beklettikten sonra pastamızı kesip servis ediyoruz.Afiyet olsun.